Pressica najave 6. Dana D!

Danas je u ‘Cafe u dvorištu’ održana konferencija za medije na kojoj je najavljeno šesto izdanje međunarodnog festivala dizajna Dan D!
Na konferenciji su program predstojećeg Dana D predstavili organizatori i partneri festivala; programski direktori Ivana Borovnjak i Marko Golub iz Hrvatskog dizajnerskog društva, koproducent festivala Matija Belković te Tomo Ricov u ime suorganizatora festivala Peperminta, a edukativni program festivala najavili su ovogodišnju urednici istog; dizajneri Petra Milički i Dario Dević.

Program festivala, kako je najavljeno, ponovno donosi niz izložbi (D-izložba, prodajna izložba D-market, regionalna izložba mladih dizajnera Young Balkan Designers, tematske izložbe, izložbe fakulteta…), diskusija, panela, predavanja, radionica, kao i popratni zabavni program. U okviru teme ovogodišnjeg festivala  – “Arhiv dizajna”  predstavit će se niz recentnih i novih izložbenih i istraživačkih autorskih projekata koji na različite načine pristupaju povijesti dizajna.DAN D PRESSICA - foto Domagoj Kunic-21 DAN D PRESSICA - foto Domagoj Kunic-19

Ovogodišnji festival Dan D odvijat će se od 3. do 5. srpnja na istoj lokaciji kao i prošlogodišnji  – u kompleksu bivše Vojne bolnice u Vlaškoj ulici u Zagrebu. Nakon prijašnjih realizacija festivala u Staroj klaonici te kompleksu bivšeg TŽV Gredelj, Dan D ponovno privremeno naseljava jednu od napuštenih gradskih lokacija, na taj način ilustrirajući potencijalne scenarije korištenja i oživljavanja ovih vrijednih objekata u širem centru grada.

 

DAN D PRESSICA - foto Domagoj Kunic-17 DAN D PRESSICA - foto Domagoj Kunic-3

 

Na konferenciji je najavljeno kako će se ususret samom festivalu, kao idealna najava ove važne dizajnerske manifestacije u Zagrebu i Hrvatskoj, odviti niz dizajnerskih događanja koje Hrvatsko dizajnersko društvo realizira u suradnji s partnerima.
U okviru suradnje s manifestacijom Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj, ove subote u Zagrebu gostuje poznati svjetski dizajner i tipograf Jean François Porchez koji će održati radionicu za studente (Hrvatsko dizajnersko društvo, Boškovićeva 17, subota 13. lipnja u 12h) te potom i predavanje za širu javnost (Oris – Kuća arhitekture, Ulica kralja Držislava 3, subota 13. lipnja 19 h). Suradnju Dana D i manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj predstavili su predstavnica Ministarstva kulture Nevena Tudor-Perković i direktor Francuskog instituta Luc Levy.DAN D PRESSICA - foto Domagoj Kunic-20

Dio programa ususret Danu D, kao i niz predavanja na samom festivalu, organiziraju se u okviru suradnje s Austrijskim kulturnim forumom. U organizaciji Austrijskog kulturnog foruma, Galerije Klovićevi dvori i  platforme designaustria, uz podršku Dana D te Hrvatskog dizajnerskog društva, u četvrtak 11. lipnja otvara se izložba “Primijenjeno & svakodnevno. Suvremeni austrijski dizajn”. Kao popratno događanje ove izložbe kustosica Bettine Steindl u petak 12. lipnja u 12 sati održat će predavanje u Klovićevim dvorima.

 

Na konferenciji za medije službeno je predstavljen i novi vizualni identitet festivala kojeg već tradicionalno svake godine potpisuje novi tim mladih studenata dizajna. Ovogodišnji vizualni identitet konceptualno je baziran na ‘zarazi dizajnom‘, koja se ususret festivalu širi gradom putem dobroćudnih bakterija. Vizualni identitet potpisuje dizajnerski trojac NJI3 (Tessa Bachrach Krištofić, Dina Milovčić i Franka Tretinjak) pod mentorstvom dizajnera Hrvoja Živčića i Igora Kuduza.

DAN D PRESSICA - foto Domagoj Kunic-4

DAN D PRESSICA - foto Domagoj Kunic-14 DAN D PRESSICA - foto Domagoj Kunic-15
Fotografije: Domagoj Kunić

Fotografije s konferencije za medije u rezoluciji za tisak http://bit.ly/dand2015pressica