Otvoren je 6. Dan D!

Jučer, u petak 3. srpnja, otvoreno je šesto izdanje Međunarodnog festivala dizajna Dan D 2015., koji se drugu godinu za redom održava u prostorima bivše vojne bolnice u Vlaškoj ulici u Zagrebu, nastavljajući tako praksu oživljavanja napuštenih zagrebačkih prostora.
Festival su otvorile Ivana Borovnjak, programska direktorica festivala Dan D i predsjednica Hrvatskog dizajnerskog društva te veleposlanica Francuske u Hrvatskoj Michèle Boccoz, u ime Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj koji je partner ovogodišnjeg Dana D.
 

Na dva kata ulične zgrade bivše Vojne bolnice u Vlaškoj te u unutarnjem dvorištu kompleksa posjetitelji imaju prilike razgledati niz različitih izložbi; D-izložbu – platformu za predstavljanje natječajem izabranih mladih dizajnera, putujuću izložbu Young Balkan Designers 2015. koja predstavlja produkt-dizajnerske i modne uratke 27 autora iz 7 zemalja Balkana, tematsku izložbu «Arhiv dizajna» koja predstavlja «inserte» i djelomične rekonstrukcije izložbi iz proteklih par godina održanih u Hrvatskom dizajnerskom društvu, tematski vezanih za dizajnersko nasljeđe, njegovu interpretaciju i arhiviranje, D-market – prodajnu izložbu hrvatskog i regionalnog dizajna, 7 izložbi dizajnerskih fakulteta iz Hrvatske te Slovenije i BiH, kao i nekoliko gostujućih izložbi.
Predavački i diskurzivni program festivala prvog je dana otvorilo predstavljanje mladih autora s izložbe Young Balkan Designers, nakon čega je uslijedio blok predavanja pod temom «Dizajn metodologije» usmjerenih upravo mlađoj generaciji dizajnera koji su od izlagača imali prilike poslušati uspješne primjere iz prakse. Marko Radenković iz beogradskog dizajn inkubatora Nova Iskra predstavio je iznimno uspješni i jedinstveni regionalni primjer mjesta susreta, suradnje, razvoja i inkubacije kreativnih profesionalaca i kompanija koji je pošteno ‘prodrmao’ beogradsku kreativnu scenu i pokazao kako se nevezano za institucionalnu podršku, i uz važan aspekt kulturnog menadžmenta, može stvoriti radno kreativno okruženje i poticajna sredina za razvoj dizajnerskih i srodnih disciplina. Slijedilo je predstavljanje studia Grupa – dizajnerskog trojca koji su od ‘samo’ dizajnera postali i proizvođači vlastitih proizvoda, a njihov razvoj i daljnju strategiju predstavili su dizajner Filip Despot i menadžer projekta Luka Pavić. Francuska dizajnerica Sandrine Nugue, gošća Dana D pod pokroviteljstvom Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatskoj, upoznala je posjetitelje sa svojim pristupom tipografskoj dizajnerskoj karijeri i uspješnom projektu Infini.
Predavački dan zaključio je prvi dio bloka predavanja «Dizajn edukacija» na kojoj je Gordana Ćorić sa zagrebačkog VERN-a, članica tima za izradu standarda kvalifikacije i kurikuluma novog studija spomenutog fakulteta Poduzetništvo u primijenjenoj umjetnosti i dizajnu izložila svoj osvrt na novi kurikulum, a Ivica Mitrović, docent na studiju Vizualnih komunikacija pri splitskoj Umjetičkoj akademiji održao je predavanje Spekulativna dizajnerska praksa.