Tonči Vladislavić, Ivana Čuljak i Lea Vene: Prema personalnom arhivu — biografije odjevnih predmeta

Modno-odjevni predmeti cirkuliraju kao potrošna roba vođena modno-ekonomskom politikom koja potiče povećanje potrošnje i stalnu izmjenjivost stila što banalizira vrijednosti samog odjevnog predmeta i njegovu važnost, gurajući te predmete u zaborav ili čak nestanak. Akvizicijom sa slobodnog tržišta u privatnu sferu, ili pak nasljeđivanjem, odjevni predmet započinje graditi složen značenjski život, neodvojiv od biografije vlasnika/ice.Radionica se zasniva na tzv. storytelling metodi temeljenoj na opisivanju, pričanju i iščitavanju materijalne i simboličke razine identiteta odjevnog predmeta. Takav predmet ima dvostruku sliku, onu koja zadovoljava naš izbor, utilitarnu, fiziološku i psihološku funkciju, simboličku razinu, kao i onu drugu sliku usmjerenu prema društvu, prema drugima. Metoda promatranja, analize i artikuliranja narativa o odjevnom predmetu, dovodi do utvrđivanja jedne višeslojne biografije modno-odjevnih predmeta koja svjedoči o predmetnom identitetu i njegovoj ukupnoj povijesti. Odjevni predmet, bogat različitim, manje vidljivim slojevima, otvara se pred nama i drugima kao svojevrsni dokument, uspostavlja vlastitu biografiju koju ovom radionicom želimo evidentirati, rekonstruirati, osvijestiti i konačno promišljati kao dio osobnog i kolektivnog arhiva.

Na radionicu su dobrodošli studenti svih studija, a prijave su otvorene do 30. lipnja na info@dan-d.info.

 

Lea Vene je povjesničarka umjetnosti, kulturna antropologinja i teoretičarka mode. Lea je kustosica u galeriji Miroslav Kraljević i Foto galeriji KIC u Zagrebu, organizatorica ETNO film festivala u Rovinju, te je istraživačica u Centru za istraživanje mode i odijevanja — CIMO.

Ivana Čuljak je modna dizajnerica i teoretičarka mode. Kao dizajnerica Ivana je sudjelovala na projektima inkluzivnog dizajna u organizaciji HDD-a. Organizatorica je artOmat — sajam nekonvencionalni umjetničkih predmeta, autorica edukativnog programa Lica Kulture: Moda u CeKaTe-u, te je istraživačica u Centru za istraživanje mode i odijevanja — CIMO.

Prof. Ante Tonči Vladislavić, red. prof. u miru, Zagreb. Područja djelovanja: dizajn, vizualne umjetnosti, suvremene umjetničke prakse i teorija mode. Član Centra za istraživanje mode i odijevanja (CIMO), Zagreb