Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Zagreb

ŠPUD kao koncept u prostoru i vremenu definitivno je način obrazovanja koji izumire i nestaje u vrtlogu industrijalizacije znanja*. Zadnjih nekoliko godina UBU razvija projekt Arhiv ŠPUD-a u nastanku kao sastavni dio dugoročnog projekta RELICT — metafizičkog projekta koji nastoji iščitati genius loci kao i energetske ostatke kreativnog djelovanja u zgradi Škole.

RELICT je simboličkog karaktera i odnosi se prema zgradi Škole kao prema reliktu kojeg se nastoji u potpunosti proučiti i shvatiti, kako bismo ga mogli ispravno pozicionirati u prostoru i vremenu. Projekt nastoji spoznati Školu kao živi organizam koji se proteže kroz vrijeme te nas u svakom trenutku održava u vezi s onime što je bilo i što će tek biti. RELICT promatra Školu kao duhovnu mašinu koja radi samo mi nismo svjesni njezinog rada.

Arhiv ŠPUD-a u nastanku na tri će dana u Danu D postati rezidencijalnog karaktera. Pokušat će skupiti arhivske materijale vezane uz ŠPUD od strane posjetitelja Dana D i snimiti video intervjue s posjetiteljima vezanima uz ŠPUD.

 

Liessmann, K.P. (2008.) Teorija neobrazovanosti: zablude društva znanja. Zagreb, Jesenski i Turk.