SPORT, ZDRAVLJE, UGOSTITELJSTVO, OBRAZOVANJE, KULTURA I RAD – STOLICE IZ TMN JADRAN 80-ih

Izložba je koncentrirana na tri linije proizvoda koje je za tvornicu Jadran 80-ih godina prošloga stoljeća dizajnirao Mladen Orešić u suradnji s Marijanom Orešićem – Ergoline, Modres i Uni87 te osim samih predmeta uključuje i bogatu arhivsku i novoformiranu fotografsku i videodokumentaciju o procesu njihova nastanka, kontekstu u kojemu su proizvedeni i distribuirani te o njihovoj današnjoj sveprisutnosti i prepoznatljivosti.

Premda izložba u konačnici pripada seriji izložbi u kojima se bavimo poviješću dizajna, njezin prvi i temeljni interes nije ni prošlost niti potreba za historizacijom dizajniranih predmeta, nego njihova sadašnjost. Ono što stolce Ergoline, Modres i Uni87 čini toliko intrigantnima danas je upravo njihova perzistentna prisutnost u brojnim sferama svakodnevnog života od osamdesetih godina kada su nastale, pa sve do danas. Paradoks takvog vida prisutnosti dizajnerskih objekata leži u činjenici da ih ona istodobno čini i izrazito ikoničkima za kontekste u kojima ih se može pronaći i skrivenima za nesenzibiliziranog promatrača. Postav je izvorno sadržavao daleko veći broj stolaca u različitim proizvodnim varijantama, više fotografija zatečenog stanja u sportskim, zdravstvenim i drugim ambijentima, kao i arhiv tvorničkih časopisa i drugih publikacija.

 

Izvorno održano: 14. – 26. 11. 2013.

Koncepcija, postav i tekstovi: Ivana Borovnjak i Marko Golub / Stručni suradnik: Mladen Orešić / Fotografije: Bojan Mrđenović / Dizajn: Tina Ivezić / Produkcija: HDD galerija 2013.