Sara Pavleković Preis

Zagreb, Hrvatska

Sara Pavleković Preis (1993.) studentica je treće godine preddiplomskog Studija dizajna pri AF, smjer Vizualne komunikacije. Najviše je zanima konceptualni dizajn u poljima tipografije, ilustracije i fotografije. U slobodno vrijeme bavi se glazbom.

“Proces rada jedan je od najvrednijih aspekata dizajna. Kroz razmišljanje i različite perspektive promatranja teme postupno se razaznaje rješenje, također podložno nadogradnji i promjeni.”

Eksperimentalna knjiga ili društvena igra Država grčkog filozofa Platona funkcionira po principu diskusije čiji je cilj stvoriti idealnu državu. Riječ je o edukativno inspirativnom načinu čitanja knjige. Prema Platonovoj filozofiji, kada svatko radi svoj posao, a klase se ne miješaju, država je idealna. Kartice sadrže dijaloge podijeljene na pitanja na jednoj i odgovore na drugoj strani. Vječna filozofska pitanja stavljaju igrača u poziciju da mora sam razmisliti o odgovoru, a ne tek ga pročitati. Kontekst utječe na odgovor, no što je sličniji Platonovom, brže se stvara idealna država. Likovi su vladari, vojnici i robovi, a igrači trebaju doći do mjesta u državi kojem pripadaju, kako bi ona funkcionirala.