Sanja Kuzmanović: Antimuzej Vladimir Dodig Trokut

Antimuzej je nekonvencionalan dinamični projekt – živa materija koja se neprestano mijenja. Razmješten je na 35 lokacija u Hrvatskoj, a manjim dijelom u inozemstvu, u trezorima banaka. Velik dio zbirke propada u neadekvatnim prostorima koji su nekoliko puta provaljivani i pokradeni.

Ideja digitaliziranja i web arhiviranja Antimuzeja proizašla je iz želje da se zbirka koja broji više od 500 000 predmeta (među kojima ima i vrijednih umjetničkih djela) sačuva od propadanja. Zbirka je preventivno zaštićena kao spomenik kulture 1981. godine. 1972. godine zaštićena je kao projekt, intelektualno vlasništvo, patent inovacija i transfer znanja. Preporukom predsjednika UNESCO-a i ekspertnog tima u studentskom kulturnom centru Antimuzej je zaštićen kao projekt izuzetnog kulturološkog značaja za Europu i svijet, na temelju inovacija i doprinosa novoj muzeološkoj praksi. Od 1997. godine projektu se pridružuje jedan od najznačajnijh svjetskih povjesničara Harald Szeemann.

U suradnji s Darkom Schneiderom, Vladimirom Dodigom Trokutom i Tomislavom Šoli zbirka je kategorizirana u deset sekcija: etnomitologija, dizajn, turizam, svakodnevica, erotika, industrijska areologija, zagonetni predmet, predmeti prirode, igre i igračke. Unutar svake zbirke nalaze se fotografije predmeta i pripadajući opis kao i audio zapis.

Web arhiv prikazat će Trokuta i kao ličnost, način na koji živi u malenom stanu-muzeju u užem centru Zagreba – wunderkammeri u kojoj se nalazi dio zbirke.

Konačan cilj Antimuzeja kao web arhiva jest poticaj za prezentiranje zbirke široj javnosti i potencijalnim donorima u svrhu materijalnog očuvanja zbirke.

Dizajn web arhiva i znaka zamišljen je kao algoritam koji kroz interakciju s korisnikom mijenja svoj izgled kao odgovor na koncept dinamičnog muzeja koji se kontinuirano mijenja i poništava samoga sebe.

antimuzej-kuzmanovic-dan-d

Autorica web arhiva: Sanja Kuzmanović
Dizajn web arhiva: Sanja Kuzmanović
Mentor: prof. Ivan Doroghy
Asistent: Tomislav Vlainić
Komentori: Darko Schneider (muzejski savjetnik), Vladimir Dodig Trokut (slobodni muzejski kustos, likovni umjetnik, muzeolog, sakupljač umjetnina, no umjetnik)
Fotografija: Pavel Posavec
Koordinatorica Antimuzeja: Branka Prša

Projekt Antimuzeja kao web arhiva je diplomski rad na Studiju dizajna u Zagrebu.