Igor Brkić, Goran Mahovlić i Damir Prizmić: Pamtiti objekte — DIY 3D skeniranje

Digitalizacija trodimenzionalnih umjetničkih i dizajnerskih objekata stvarna je potreba u radu i razvoju nekog djela, ali i osnovna pretpostavka bilo kakvog digitalnog arhiviranja. Suvremena komercijalna rješenja i usluge 3D skeniranja, osim kao mogućnost prisutna u svijesti, daleko su od dohvata običnog korisnika. Ipak, razvoj i demokratizacija tehnologije predvođena eksplozijom open-source, open-hardware i makers kulture posljednjeg desetljeća, otvara neslućene mogućnosti bavljenja ovim, kao uostalom i mnogim drugim donedavno ekskluzivnim područjima djelovanja.

Radionica će se baviti 3D skeniranjem — digitaliziranjem trodimenzionalnih objekata. Polaznici će se kroz praktičan hands-on pristup — koristeći lako dostupnu opremu, prenamjene, prvenstveno open-source ili ‘besplatne’ alate — upoznati s različitim tehnikama i mogućnostima 3D skeniranja. Radionica će se odvijati u formi hackathona s fokusom na razmjenu i stvaranje znanja kroz eksperiment, igru i susret različitih profesija, a rezultirat će javno dostupnom bazom znanja na temu 3D skeniranja.

Radionica je namijenjena studentima, dizajnerima, umjetnicima, wannabe hakerima, DIY entuzijastima, ljudima svih dobi i profesija. Prijave su otvorene do 30. lipnja na info@dan-d.info.

 

Igor Brkić diplomirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, gdje trenutno radi kao stručni suradnik i na istraživanju za svoj doktorat (image processing). Specijalizirao se u području digitalne obrade audio signala. Bavi se embedded programiranjem, otvorenim kodom, linuxom, glazbom, konstruiranjem MIDI uređaja te rastavljanjem svega što mu dođe pod ruke. Elektronički je guru Udruge za razvoj ‘uradi sam’ kulture — Radiona i strastveni death metal fan. Sudjelovao je na brojnim izložbama i projektima te je voditelj niza uspješnih radionica u sklopu programa Radione i ex-I’MM_ Media laba.
http://hyperglitch.com/
http://radiona.org/tag/igor-brkic/

Goran Mahovlić (elektroničar po struci) radi godinama kao serviser informatičke i bankarske opreme. Teško se suzdržava da ne rastavi skoro svaki uređaj koji mu dođe u ruke. Bavi se podjednako uspješno hardverom i softverom, od hakiranja kineskih proizvoda, prenamjene raznih odbačenih uređaja do ozbiljnog igranja tehnologijom i programiranja mikrokontrolera. Goran je tehnički koordinator udruge Radiona. Do sada je vodio niz uspješnih radionica i prezentacija, te redovito sudjeluje na Radioninim projektima i izložbama. Goran je i jedan od osnivača portala Lemilica.com za koji i piše.
http://www.lemilica.com/author/goran
http://radiona.org/tag/goran-mahovlic/

Damir Prizmić je diplomirao na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Područja njegovog interesa i rada obuhvaća vizualne komunikacije, dizajn izložbi i interakcija, spekulativni dizajn i nove medije. Rado surađuje s drugim ljudima ispreplićući discipline i otkrivajući nova područja eksperimenta, rada i učenja. Aktivan je član i jedan od osnivača udruge Radiona, te član Hrvatskog dizajnerskog društva i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Redovito izlaže na izložbama u hrvatskoj i vani, a na Danu D je u različitim ulogama sudjelovao već 3 puta. Vodio je više radionica za djecu i odrasle (Dan D, Urban IxD, HDD, Radiona…).
http://www.prizmic.com/
http://radiona.org/tag/damir-prizmic/

Radiona/Makerspace — Udruga za razvoj ‘uradi-sam’ kulture osnovana sa svrhom jačanja vidljivosti open source kulture i samoodržive produkcije, kao i s ciljem povezivanja područja umjetnosti, znanosti i tehnologije. Cilj udruge je stvaranje novih realiteta umreženih i suradničkih intermedijskih i novomedijskih praksi u skladu sa svjetskim trendovima kao što su DIY (uradi-sam) i DIWO (uradi-s-drugima). Radiona.org fokusira svoje aktivnosti na edukaciju, istraživačke procese, umjetničke projekte, kustoske prakse, međunarodne i domaće intersektorske suradnje, samoobnovljive sisteme i socijalno osviještena pitanja… http://radiona.org