POST PROGRAM: Socijalistička disco kultura 1977-1983 – Vizualni jezik disca

Druga izložba projekta Druga strana groznice subotnje večeri posvećena je vizualnom jeziku disco kulture. Projekt općenito locira pozitivne utjecaje plesne, glazbene i društvene „pošasti“ zvane disco u razdoblju od 1977. do 1983. Prvi dio postava, nazvan „Utjecaji, uzori i inovatori“ u Kuli Lotrščak (30. svibnja – 8. srpnja 2015.) odredio je mjesta, imena i događaje koji su importirali ovaj stil u samoupravno tijelo Jugoslavije.

Postav u HDD galeriji nastavlja se na priču o jugoslavenskom disku imenujući glavne trendove i stilove u vizualnoj komunikaciji. Veliki broj izloženih omota ploča domaćih disko zvijezda, ali i inozemnih u licencnim izdanjima, ima primarnu svrhu označiti simbolički jezik disca, kao i idejne postulate pokreta: seksualnu emancipaciju, manjinsku inkluzivnost, modernitet klupskog ambijenta, kao i društvene naglaske hedonizma kao protesta protiv socijalističke norme. Ovitak ploče, singla ili kasete imao je tu zadaću publici u najkraćem mogućem roku isporučiti svoju poruku.

Više informacija

Mjesto: HDD galerija
Vrijeme: 8. – 25. 7. 2015. (otvorenje 8. 7. 2015. u 20:00)

Autor izložbe: Željko Luketić
Grafički dizajn: Igor Kuduz
Organizacija: Hrvatsko dizajnersko društvo / HDD galerija
Voditelj galerije: Marko Golub

Radno vrijeme:
Pon – pet: 10 – 20h
Subotom 10 – 15h

Sponzori tiska:
Cerovski print boutique, Ars kopija

Na izložbi su korištene ploče iz privatne kolekcije Lerija Ahela, kao i autora izložbe. Druge strane groznice subotnje večeri: Socijalistička disco kultura 1977-1983 podržavaju Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, Galerija Klovićevi Dvori, Hrvatsko dizajnersko društvo i Jučer Danas Sutra – Platforma za audiovizualna istraživanja.

Program HDD galerije podržavaju Ministarstvo kulture RH i Grad Zagreb. Program je sufinanciran sredstvima zaklade Kultura nova.