Pika Novak, Aleksandra Prole, Ivan Jelačić, Neja Bizjak, Aleksandra Tomc, Blažka Jurjavčič: Brainblander

Slovenija

Miješalica mozga, alat za stvaranje skupnih ideja za zajedničku budućnost
Dizajnirajući budućnost ostavljamo za sobom vlastita gledišta o tome kako bi se budućnost mogla odraziti na trenutačne situacije i izvući važne stvari iz naše zajedničke prošlosti. Otkako je naše društvo sve pretrpanije osobnim tehnologijama, naše zajednice polako nestaju.

Sve smo otuđeniji premda tehnologija obećava neograničeno povezivanje ljudi. Međutim, usred sve ove nepovezanosti javljaju se nove utopijske ideje. Ljudi pokušavaju naći alternative za bolju budućnost. S time na umu dizajnirali smo Miješalicu mozga, alat za stvaranje skupnih ideja za zajedničku budućnost. U prošlosti su se obitelji i zajednice okupljale oko ognjišta kako bi pričale priče i razmjenjivale ideje. Miješalica mozga je društvena igra koja potiče takve interakcije jednostavnim skupom pravila. Igra promiče suradnju i pomaže ljudima da smisle nekonvencionalna rješenja za konvencionalne probleme, ujedinjujući pojedinačne ideje u zajednički koncept. Principi i strategije Miješalice mozga mogu se primijeniti u svakodnevnom životu, bilo da želimo promijeniti svoje viđenje svijeta oko nas ili da želimo odlučivanje pretvoriti u zabavan proces.

 

Prvo, svi igrači odaberu pitanje – ili jedno od 20 predodređenih pitanja ili mogu smisliti vlastito. Drugo, svaki igrač na idejnu karticu napiše svoju ideju kao odgovor na to pitanje i stavi je na ploču. U sljedećem potezu bacanje kocke odlučuje koju će varijaciju početne ideje igrači razviti. Primjerice ideju treba učiniti čudnijom ili užasnijom ili više arhitektonskom. Ta se varijacija ideje zatim zapisuje na drugu idejnu karticu koja se stavlja na ploču. Igrači ukratko objašnjavaju svoje ideje i izbor mjesta na koja su postavili idejnu karticu. Kada se idejne kartice različitih igrača spoje, ta dva igrača moraju ujediniti svoje ideje i stvoriti zajedničku ideju kao odgovor na početno pitanje. Od tog trenutka ideje moraju razvijati zajedno. Igra je završena kada su sve idejne kartice međusobno spojene u jednu skupnu ideju.

Pika Novak, Aleksandra Prole, Ivan Jelačić, Neja Bizjak, Aleksandra Tomc, Blažka Jurjavčič

Miješalica mozga osmišljena je na radionici Interaction Design na Umjetničkoj akademiji u Splitu.