Me and the Machine

Zagreb, Hrvatska

Me and the Machine je dizajnerski dvojac iz Zagreba kojeg čine Vanja Veselić (1986.) i Berislav Kovačević (1983.). Vanja je apsolventica Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, a Berislav je završio Školu za tekstil, kožu i dizajn. Izlagali su na revijama i festivalima mode diljem regije: Beograd Alternative Fashion Event, Balkan Alternative Fashion Event, bili su finalisti Fashion Incubatora, a na Danu D 2014 osvojili su posebno priznanje žirija za svoju odjevnu kolekciju.

“Za nas odjeća nije samo pasivni omotač tijela – ona je čovjekova druga koža. Pružajući sklonište tijelu istodobno je način izražavanja i komunikacije. Svaka odjevna kolekcija ima svoju priču i rezultat je specifičnog istraživanja.”

Napušteni i derutni gradski prostori, lišeni ljudske prisutnosti, prepušteni su propadanju. Kolekcija Decay inspirirana je fotografijama Johnnyja Jooa i pokretom urbane eksploatacije. Riječ je o potrazi za napuštenim objektima koji se čine zamrznuti u vremenu, postavljeni poput skulptura u kontekstu urbanog tkiva grada. Moda je s jedne strane površinska manifestacija ljudskog trajanja, a s druge je sveprisutni dokaz o prolaznosti stalnosti. Baš tako nestalna, moda je prepoznatljiv trag ljudskog kretanja u vremenu.