Rešetke nisu prepreke

Zagreb, Hrvatska

Rešetke nisu prepreke, radionica participativnog dizajna sa zatvorenicama Kaznionice u Požegi okupila je 12 studentica Studija dizajna pri AF u Zagrebu, šest zatvorenica i jednu stručnu voditeljicu šivaonice Kaznionice i zatvora u Požegi. Tim su vodile tri dizajnerice iz područja industrijskog dizajna, vizualnih komunikacija i inkluzivnog dizajna, te voditeljica iz udruge Roda, koja je inicijator projekta.

Studentice / sudionice projekta: Nataša Njegovanović (1987.), Petra Vrdoljak (1991.), Ivana Hrabar (1987.), Laura Mrkša (1992.), Maja Jandrić (1992.), Viktoria Lea Vavra (1992.), Helena Nemec (1994.), Katarina Huljev (1992.), Iva Udovičić (1985.), Monika Močević (1992.), Dina Bartolić (1993.) i Elizabeta Bošnjak (1992.). Zatvorenice: Verica, Biserka, Sanja, Vesna, Jasna i Ljerka. Mentorice: Sanja Bencetić, Andrea Hercog, Izvorka Jurić i Ivana Zanze.

Radionica participativnog dizajna sa zatvorenicama Kaznionice u Požegi rezultirala je zajednički osmišljenim i izrađenim proizvodima, s ciljem ostvarenja dobiti za financiranje putovanja djece u posjet majkama u zatvor. Riječ je o osam proizvoda namijenjenima trudnicama, roditeljima i djeci do tri godine starosti. Uz to, radionica predstavlja dizajn kao alat socijalne inkluzije. Proizvodi se odlikuju pročišćenom funkcionalnošću i postupkom izrade prema stvarnim mogućnostima, te osvješćuju neke predrasude o majkama i spolno određenim ulogama roditelja, te potiču razvijanje bliskosti između roditelja i djece. Sadrže i visoku emotivnu vrijednost, koja upućuje na problem razdvojenosti zatvorenica/ka i djece.