Gala Marija Vrbanić

Zagreb / Čakovec, Hrvatska

Gala Marija Vrbanić završila je gimnaziju u Čakovcu i 2012. upisala Studij dizajna pri AF, smjer Vizualne komunikacije, gdje trenutno privodi kraju preddiplomski studij. Sudjelovala je u izradi vizualnog identiteta filmske revije FRKA na Akademiji dramske umjetnosti, kao i nadolazećeg trećeg izdanja DA festivala na Arhitektonskom fakultetu. Dizajnirala je i vizualni identitet i tiskane materijale modne kolekcije XD Xenia Design, uspješno predstavljene na posljednjem Cro A Porteru u Zagrebu.

“Dizajniranje nije profesija, već stav. Razmišljanje o odnosima. Dizajneri trebaju biti upućeni u sve što se oko njih događa i konstantno u pokretu. Oni su autori predmetne okoline prema kojoj javnost oblikuje svoje stavove i identitet.”

Revival pisma u logotipu tvrtke Jugoplastika nastao je na 5. semestru studija u sklopu kolegija Dizajn fonta i kaligrafije 1, pod mentorstvom prof. Nikole Đureka. Samim odabirom specifičnog pisma zbiva se čin arhiviranja jer dolazi do oživljavanja karaktera tvrtke nekad bitne za cijelu sredinu, koja je danas samo uspomena na neka davna vremena.

Drugi projekt čine mini-izložba i serija fotografija, te katalog koji propituje modernu avangardnu umjetnost. Kao što je Marcel Duchamp shvatio da svakodnevni predmeti postavljanjem u muzejsko-galerijski kontekst postaju umjetnička djela, tako je i autorica shvatila da njezina baka ne baca ni jedan predmet koji posjeduje, već od njih slaže bizarne instalacije u svom vrtu. No, ne da bi im pridodala umjetničku vrijednost, već zato što joj je žao baciti ih. Autorica je dokumentirala te instalacije i zamolila baku da ih opiše, uspoređujući tako njezinu poziciju i onu međunarodno poznatog dadaističkog umjetnika.