Ena Jurov

Stockholm, Švedska / Zadar, Hrvatska

Ena Jurov bavi se vizualnom komunikacijom kroz ilustraciju, strip i grafički dizajn. Diplomski studij (MA Storytelling) završila je na fakultetu Konstfack u Stockholmu, dok je preddiplomski studij vizualnih komunikacija završila u Zagrebu, na Studiju dizajna pri AF. Pohađala je i radionicu Illustration and Visual Storytelling Summer Residency na School of Visual Arts u New Yorku. Izlagala je na više grupnih izložbi i održala nekoliko radionica stripa za djecu i odrasle u Hrvatskoj i inozemstvu.

“Narativi koje koristim u svom radu temelje se na vlastitom iskustvu i sjećanjima, a nastaju kombiniranjem različitih priča i dodavanjem novih slojeva koji zamagljuju granicu između stvarnosti i fikcije. Trenutno se bavim temama vezanim uz turizam i njegov utjecaj na društvo i okoliš.”

Porto Pomalo je projekt kojim je autorica pokušala objediniti svoje višegodišnje istraživanje o turizmu i njegovom utjecaju na društvene promjene u malim sredinama poput dalmatinskih gradova i otoka. Projekt je nastao u sklopu diplomskog studija na Konstfacku u Stockholmu, ali je otvoren za daljnje širenje. Porto Pomalo je izmišljeni gradić na otoku usred Mediterana, s vizualnim identitetom, promotivnim materijalima i turističkim vodičem. Turistički vodič je glavni dio rada, a kombinira dijelove klasičnih vodiča poput Lonely Planet s osnovnim informacijama o otoku i njegovim sadržajima, te kratkim stripovima.