Dizajnerska početnica —
This Town Needs Posters: Arhiviranje grada

Otisak je informacija zabilježena bojom o obliku, teksturi,veličini i značenju nekog materijala, dobivena djelovanjem pritiska materijala na papir. Grad je podložan konstantnoj transformaciji prostora i materijala koji definiraju njegovu fizičku pojavnost. Arhiviranje je bilježenje i čuvanje informacija. Arhiviranje grada je radionica koja se temelji na prikupljanju informacija o gradu putem otiskivanja materijala pronađenih u prostoru.

Radionica se temelji na metodama i alatima vezanima uz visoki tisak. Upoznavši se s karakteristikama primitivnog oblika visokog tiska, koje voditelji koriste u svom radu,  sudionici radionice započinju istraživanje urbanog prostora u potrazi za teksturama, natpisima, oblicima i informacijama koje potom na licu mjesta ručno otiskuju jednostavnim alatima na papir.

Konačni rezultat radionice će biti personalizirane arhivske knjižice svakog od polaznika koje naznačuju mjesto i vrijeme arhiviranja materijala i čine fizički prikaz osobne percepcije grada.

Radionica je dvodnevna — u subotu, 4. srpnja, voditelji i polaznici kreću na teren i prikupljaju materijale, a u nedjelju, 5. srpnja, u prostorima Stare bolnice izrađuju svoje mini-publikacije.

Namijenjena je srednjoškolcima (ali progledat ćemo vam kroz prste i ako ste već maturirali!), a prijave su otvorene do 30. lipnja na info@dan-d.info.

Sven Sorić svježe je diplomirani arhitekt fokusiran na urbane industrijske prostore.  Van struke suosnivač je platforme This Town Needs Posters koja se aktivno bavi analognim oblikovanjem i tiskom plakata vezanih uz nezavisnu kulturnu scenu. Bavi se glazbom i pasionirani je žitelj koncertnih događanja.

Hrvoje Spudić još je uvijek student arhitekture, bavi se DIY analognom fotografijom, istražuje principe optike kroz izradu kamera obskura i sličnih optičkih naprava. 2012. se pridružuje Svenu Soriću u osnivanju kolektiva This Town Needs Posters, gdje DIY pristup i fotografske tehnike i procese spaja s primitivnim tiskom.