Dizajnerska početnica —
Mia Bogovac: Spremi kao…

Poznato je da nas određeni mirisi, okusi, slike ili predmeti mogu u tren oka “vratiti” u prošlost i podsjetiti na proživljeno iskustvo. Upravo ti okidači uspomena nazivaju se (osjetilne) impresije. Zašto su impresije važne? Impresija, odnosno dojam izazvan neposrednim opažanjem, prethodi nastanku nove ideje. Razvojem ideje oblikuje se zbilja/stvarnost/okolina. Promatranjem zbilje nastaju nove impresije i ideje koje mijenjaju postojeću okolinu. Promjene zbilje ili stvarnosti arhiviramo (u svom sjećanju, digitalno, analogno itd.).

Iako se dojmovi temelje na iskustvu pojedinca i intimnom doživljaju vlastite okoline, ponekad možemo govoriti i o generacijskim trigerima (primjerice poznatom liku iz crtića ili tenisicama specifičnim za određeni prostor i vrijeme). “Prolaskom vremena, sjećanje blijedi” stoga ne čudi da priziv duboko pohranjenih uspomena iz djetinjstva ima vrlo snažan emotivni utjecaj na pojedinca. Možemo li utjecati na kvalitetu sjećanja dok je ono u nastanku? Kako pospremiti trenutak za kasnije? Koji su motivi zajednički ovoj generaciji osnovnoškolaca? Polaznici će tijekom radionice analizirati, bilježiti i interpretirati trenutne dojmove, oblikovati svoj predmet/podsjetnik te stvarati grupnu digitalnu arhivu budućih uspomena. U usvajanju procesa dizajna pomoći će nam razni alati poput računala, fotokopirke, modelarskog pribora i fotoaparata, kao i vježbanje koncentracije, motorike, rada s materijalima i rada u grupi.

Radionica će se održati u nedjelju, 5. srpnja 2015. od 12 – 15 sati, namijenjena je učenicima osnovne škole, a maksimalan broj polaznika je sedmero djece. Predviđeno trajanje je 4 sata, a prijave su otvorene do 30. lipnja na info@dan-d.info.

Mia Bogovac nakon stjecanja titule magistra dizajna na Studiju dizajna u Zagrebu (2011.) radi u domeni produkt dizajna, scenografije i vizualnih komunikacija. S kolegicama osniva i aktivno djeluje unutar dizajn studija Manufakturist. Istovremeno razvija samoinicirani projekt lokalnog djelovanja i edukacije u području produkt dizajna — “Odrazi”. Projekt obuhvaća prostorne intervencije i radionice u institucijama poput osnovnih škola u Zagrebu i Dubrovniku, Doma za djecu i mladež, SOS sela. Član je Hrvatskog dizajnerskog društva i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika