Dina Karadžić i Vedran Gligo: Slikovne kondenzacije — web scraping i ImageJ/ImagePlot

Slikovne kondenzacije su interdisciplinarna radionica kojoj je cilj podijeliti znanje o besplatnim softverima kao što su import.io (za web scraping i strukturiranje podataka), ili ImageJ (za obradu i analizu slika) i ImagePlot. Pomoću softvera import.io, wget i sl. prikupljamo podatke/objekte, koje zatim sažimamo u jedinstvene prikaze pomoću ImageJ i ImagePlota (softver za vizualizaciju i istraživanje uzoraka u velikim kolekcijama slika).

Prikupljanjem većeg broja slikovnih datoteka, te njihovim organiziranjem u jedinstvenom formatu (npr. vizualizacija od 16,000×12,000 sa 776 Van Goghovih slika) generiramo hibridni presjek između subjektivne/autorske djelatnosti i egzaktne analitike i organizacije. Rezultat eksperimenata biti će 2D vizualizacije koje objektivnim/programskim kategoriziranjem podataka omogućuju uvid u uzorke kulturnih strujanja i procesa, s naglaskom na vizualnoj kulturi.

U praktičnoj uporabi ovakvo znanje može se upotrijebiti za samostalna (no budget) istraživanja i analize postojećih (aktualnih i povijesnih) trendova, kao i za kreiranje (kolažiranje) novog, autorskog sadržaja.

Radionica je namijenjena dizajnerima i studentima dizajna, umjetnicima i povjesničarima (umjetnosti), te *svima* zainteresiranima za utilitarne prakse, istraživanja i estetske eksperimente. Nakon kratkog uvoda u temu, instaliranja potrebnih programa i upoznavanja s kontekstom (takvog tipa istraživanja), biramo teme i click click away!

Polaznici rade samostalno (uz vodstvo), te biraju teme za analizu prema vlastitom izboru. Prijave su otvorene do 30. lipnja na info@dan-d.info.

 

Dina Karadžić nastoji dokučiti granice između umjetnosti i besmisla u dvama komplementima – tradicionalističkom redu i on-line kaosu, iskušavajući krajnosti imaginacije i (re)produkcije, sirovosti i pedantnosti, gradnje i dezintegracije, spontanosti i kontrole. Manje izlaže, više surađuje i dijeli znanje i skillove, te najradije uči i istražuje nematerijalne ivice kulture. [@ BFA+MFA, ALU Zg : 2012. ; @ umj.org. Format C : 2014.]

Vedran Gligo, voditelj projekta hacklab01 u AKC Attack, GNU / Linux entuzijast, freelance content manager i web developer. Suradnik na raznim umjetničkim projektima kao što su net.cube i fu:bar expo. Ima poster Richarda Stallmana u sobi i misli da bi sve trebalo biti pod GPLom.