Život umjetnosti — Arhivi: Uznemirujuće prakse izdvajanja

Nedjelja, 5.7. u 16:00
Dizajn edukacija

Predstavljanje 95. broja Života umjetnosti, časopisa za suvremena likovna zbivanja, u izdanju Instituta za povijest umjetnosti, obuhvatit će teme poput arhiviranja umjetnosti, procesa digitalizacije časopisa od njegovog prvog broja iz 1966. godine do danas, što omogućava mnoga nova čitanja i tumačenja sadržaja.Pored tehnološke domene, arhiviranje i digitalizacija najčešće podrazumijevaju i propitivanje, revalorizaciju i komparaciju sadržaja, čime se otvaraju brojna pitanja historiografije, kritike, refleksije… Časopis će predstaviti glavna urednica Sandra Križić Roban, izvršna urednica Marija Borovičkić i članica uredništva Irena Šimić. Razgovor će moderirati Bojan Krištofić.

Sandra Križić Roban živi i radi u Zagrebu. Doktorirala je u području povijesti umjetnosti, te se bavi kritikom, kustoskom praksom i pisanjem. Zaposlena je na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu i glavna je urednica časopisa Život umjetnosti. Sa svojim kolegicama osniva Ured za fotografiju, udrugu za suvremenu fotografiju u Hrvatskoj (http://croatianphotography.com/).

Marija Borovičkić je povjesničarka umjetnosti, etnologinja i kulturna antropologinja. Stažirala je u Laubi i Galeriji Forum. Aktivna je članica udruge siva)(zona, prostora medijske i suvremene umjetnosti u Korčuli. Radi kao nezavisna kustosica, piše osvrte, eseje i kritike. Trenutačno stažira na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu.

Irena Šimić je diplomirala povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Članica je uredništva časopisa Život umjetnosti od 2009. godine. Od 2011. radi u Institutu za povijest umjetnosti, gdje koordinira procese upravljanja dokumentacijskim fondovima (fototeka, planoteka, hemeroteka, arhivske zbirke). Kao izvršna urednica i suradnica sudjelovala je u pripremi nekoliko izdavačkih i izložbenih projekata Instituta.