BOGDAN BUDIMIROV: DIZAJN

Izložba je bila zamišljena kao koncizan uvid u rad ovog iznimnog autora, te je strukturirana putem dva prepletena segmenta. Jedan je edukativnog karaktera i posvećen projektantskim metodologijama koje je Budimirov istraživao putem arhitektonskih i dizajnerskih radova, dok je drugi prikazivao prikupljene ključne originalne predmete produkt dizajna i radne makete.

Bogdan Budimirov nadilazi uže disciplinarne okvire i pojednostavljeno shvaćenu poziciju arhitekta i dizajnera kao ”stvaratelja oblika”. Šest desetljeća njegova aktivnog istraživačkog rada u različitim mjerilima, od crtaće ploče do aerodroma, potrebno je interpretirati u svjetlu nastojanja da se moderno sistemsko mišljenje i integracija znanja uključe u logiku projektiranja. Jedan od središnjih izložaka bio je i tržišno vrlo uspješan fleksibilan crtaći stol Moya po kojemu je Budimirov vjerojatno najpoznatiji kao dizajner u užem smislu riječi i za koji dobiva i prestižnu nagradu Gute Industrieform (Dobar industrijski oblik) 1982. u Hanoveru. Izložba se oslanjala na knjigu Bogdan Budimirov: U prvom licu koju je uredio Vladimir Mattioni, a u prezentaciji i na dokumentarni film o Bogdanu Budimirovu iz HRT-ova ciklusa Suvremenici u režiji Ane Marije Habjan.

 

Izvorno održano 21. 1. 2015 – 7. 2. 2015.
Kustos: Maroje Mrduljaš / Ko-kustosi: Boris Vidaković, Marko Golub / Grafički dizajn: Lana Grahek / Suradnica: Ana Marija Habjan / Produkcija: HDD galerija 2015.