Andro i Kluk Giunio: Dizajner/knjižničar — Organizacija zabilježenog znanja

Knjige čuvaju i prenose znanje, a knjižnice utjelovljuju ideju dostupnosti tog znanja svima. Kvalitetna organizacija je neophodna, selektivno prikupljanje građe, različiti načini kodiranja i organiziranja, te adekvatna pohrana preduvjet su za lakši i izravniji pristup informacijama. Radionica je zamišljena kao platforma za oblikovanje sustava sakupljanja, klasificiranja i prezentacije knjižnične građe HDD-a, u formi ‘mikro-knjižnice’. Polaznici će se upoznati s osnovnim principima knjižničarstva, a glavni dio radionice zamišljen je kao spoj istraživačkog i praktičnog rada.

Analizom ponuđenih informacija, stvaranjem metapodataka, izgradnjom indeksa selektirane građe, nudi se mogućnost uspostavljanja novih međusobnih poveznica svih predmeta u zbirci, sugerirajući time drugačije pregledavanje i korištenje sadržaja. Poticat će se jednostavne “analogne” metode rada, printanje, fotokopiranje, korištenje bibliografskih popisa, kataložnih listića i sličnih medija kao referentnih materijala. Dizajner, čiji pristup općenito podrazumijeva analizu, organizaciju i vizualnu prezentaciju informacija, u ovom kontekstu postaje knjižničar/kustos određenog sadržaja namijenjenog ne samo široj javnosti, nego i užoj društvenoj zajednici ili interesnoj skupini.

Na radionicu su dobrodošli studenti dizajna, arhitekture i srodnih djelatnosti, a prijave su otvorene do 30. lipnja na info@dan-d.info.

 

Andro Giunio dizajner je vizualnih komunikacija, diplomirao na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Od 2008. godine radi kao freelancer isključivo na području kulture: publikacije, knjige, plakati i vizualni identiteti kulturnih manifestacija. Sudjeluje na svim izložbama hrvatskog dizajna (07/08 – 13/14), grupnim međunarodnim izložbama, ZGRAF, Dan D 2011. i 2013. godine. Osim strukovne djelatnosti od 2012. bavi se glazbenim performansom, nastupa u sklopu Platforme novog zvuka: Sinelinea, u galeriji Greta, klubovima Močvara, Kset i kino Grič. Od 2013. godine radi kao asistent na Odjelu za Medijski dizajn Sveučilišta Sjever u Koprivnici, na kolegijima Tipografija, Vizualna prezentacija, Promotivni dizajn, Dizajn novina i časopisa, Grafičko uređivanje i Informacijski dizajn. Živi i radi u Zagrebu. 

Kluk Giunio, diplomirani knjižničar, diplomirao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zaposlen u Gradskoj knjižnici od 1987. godine; od 1993. godine koordinator informativno-posudbenog odjela Gradske knjižnice; od 1994. koordinator Odjela za informatizaciju Gradske knjižnice; od 2000. godine pomoćnik ravnateljice za informatizaciju Knjižnica grada Zagreba. Voditelj je projekta ZAKI, u sklopu kojega je izrađena integrirana programska podrška za rad knjižnice i za umrežavanje knjižnica u veće sustave (mreža knjižnica ZAKI sustava obuhvaća preko 200 knjižnica širom Hrvatske). Od 2001.godine na funkciji CARNet koordinatora, koordinira i organizira uporabu i primjenu CARNetovih resursa u  Knjižnicama grada Zagreba, kao pridruženoj članici CARNet-a. Član Komisije za automatizaciju HKD-a od 1998. godine (predsjednik od 2002. do 2006.) te član Radne grupe za javno zagovaranje HKD-a od 2006. godine. Sudjelovao na brojnim domaćim i međunarodnim stručnim skupovima, konferencijama i radionicama.